Θοδωρής Τσούτσος

Κρίμα για την τεσσάρα του ΠΑΟΚ, δηλαδή!

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει πάει στην Τούμπα και να φάει τέσσερα. Γιατί θα ήταν κακός. Άτυχος. Ή ο ΠΑΟΚ εκπληκτικός. Εχει συμβεί ξανά πρόσφατα. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν συνέβη τώρα.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ας μην γελιόμαστε, το θέμα του ντέρμπι δεν είναι ο ΠΑΟΚ. Κρίμα, δηλαδή, για τον σύλλογο, διότι είναι άδικο να παίρνει τέτοια νίκη σε τέτοιο αγώνα και να μην πρέπει, σε αγωνιστικό επίπεδο, να την χαρεί όσο θα της άξιζε. Δεν πρέπει να το κάνει. Σε επικοινωνιακό ναι, σε διοικητικό ναι, σε βαθμολογικό ναι. Αλλά σε αγωνιστικό όχι. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί θα τον μπερδέψει. Κι αυτό διότι ο αντίπαλος δεν αποτελεί κατάλληλο δείγμα.

Ακριβώς αυτό είναι που δείχνει στον Παναθηναϊκό πόσο στενάχωρο είναι όλο αυτό που βιώνει. Οτι ο αντίπαλος, πολύ περισσότερο ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του, δεν έχει νόημα να διαχειριστεί σε αγωνιστικό επίπεδο μια νίκη απέναντί του. Οσο μεγάλη σε έκταση ή σημαντική βαθμολογικά ή σπουδαία σε όποιο άλλο επίπεδο κι αν είναι αυτή.

Το θέμα, λοιπόν, μετά το 4-0 δεν είναι ο ΠΑΟΚ. Αλλωστε, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, δεν έκανε πολλά περισσότερα από όσα έκανε σε άλλα παιχνίδια. Ακόμη και σε κάποια που δεν πήρε μάλιστα. Στη Νέα Σμύρνη ας πούμε, δεν έκανε πολλά λιγότερα. Οκ, δεν βρήκε μια σουτάρα όπως αυτή του Πέλκα. Ούτε γκολ από πλάγιο, με ποδοσφαιριστή του να κάνει περίπατο για καμιά τριανταριά μέτρα, προτού πλασάει ανενόχλητος.

Κυρίως, όμως, εκείνο που δεν είχε σε εκείνο το ματς, ήταν τέτοιο αντίπαλο. Με τόσο χαμηλές αντιστάσεις. Το θέμα, λοιπόν, είναι ο Παναθηναϊκός. Και η κατηφόρα, που μετά από τέτοιες ήττες, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Σε οτιδήποτε συμβαίνει σε έναν σύλλογο, το αποτέλσμα είναι εκείνο που λειτουργεί για να επιταχύνει καταστάσεις. Ή για να καθυστερήσει. Ανάλογα με το αν αυτό είναι καλό ή κακό.

Οταν είναι συντριβή, όπως τέτοιες που δεν έχει συνηθίσει να δέχεται το σώμα του Παναθηναϊκού, το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Δεν μιλάμε πια για επιτάχυνση, μιλάμε για ταχύτητες εκτός πραγματικότητας. Ο Παναθηναϊκός μια τέτοια ημέρα βιώνει σήμερα. Το χειρότερο; Χωρίς να ξέρει καν τι υπάρχει στο τέρμα της κατηφόρας.

Το μόνο που διακρίνει είναι ότι καταλήγει εκεί με δύναμη. Χωρίς τα "προστατευτικά" που φαινόταν ότι θα μπορούσε να έχει από τη νίκη - ξέσπασμα επί της Λάρισας, για παράδειγμα. Ή από τη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Θα φτάσει εκεί έχοντας πια όχι περισσότερες στιγμές σας αυτές, αλλά σαν εκείνη που έζησε στην Τούμπα.

Αφενός αυτή είναι μία κατάσταση η οποία στοιχίζει στον σύλλογο. Στην ιστορία του, στον κόσμο τους, στους ανθρώπους που τόσα χρόνια έχουν υπηρετήσει ή έχουν αγαπήσει τον Παναθηναϊκό ή και ακόμη έχουν ταυτιστεί μαζί του. Αφετέρου, όμως, στοιχίζει σε επαγγελματίες ανθρώπους. Του αγωνιστικού τμήματος, χώρια σε όλους τους άλλους που καθημερινά εργάζονται για τον Παναθηναϊκό. Και που όμως, μέσα στα τόσα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον δεν θίγεται η επαγγελματική τους καριέρα. Δεν σημαδεύεται:

Οπως συμβαίνει, δηλαδή, με τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του. Ενας κανονικός Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει πάει στην Τούμπα και να φάει τέσσερα. Αλλά αυτό θα έχει συμβεί γιατί θα έχει βρεθεί σε κακή μέρα. Γιατί ο αντίπαλος σε εκπληκτική. Γιατί θα είναι άτυχος. Γιατί θα έχει τραυματίες. Γιατί θα έχει αποβολή νωρίς. Αλλά πάντως, όχι για τους λόγους που δέχτηκε τα τέσσερα γκολ σε αυτό το ματς.

Δεν συνέβη γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν κακός. Ή πολύ άτυχος. Ούτε γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν εκπληκτικός. Συνέβη γιατί αυτός δεν είναι ένας κανονικός Παναθηναϊκός. Κι όχι μόνο δεν είναι κανονικός, θα πρέπει οι επαγγελματίες του αγωνιστικού τμήματος να τον παρουσιάζουν ως κανονικό. Και να το κάνουν κάθε εβδομάδα, στην Τούμπα, στη Λεωφόρο και όπου αλλού πηγαίνουν.
Τη στιγμή μάλιστα, που για τους ποδοσφαιριστές ο επαγγελματικός τους χρόνος δεν είναι ατελείωτος. Εχει ορίζοντα και μάλιστα λίγων ετών.


Πόσο θα αντέξουν; Και γιατί να αντέξουν; Και κυρίως, πώς θα αντέξουν; Δηλαδή, με ποια εικόνα για τον Παναθηναϊκό από εδώ και πέρα. Το θέμα δεν είναι μόνο το να αντέξει ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά για να μην μπλέξει σε περιπέτειες. Το θέμα είναι πόσο θα "τραυματιστεί" η εικόνα του όλο αυτό το διάστημα. Και πόσο θα "τραυματιστεί" η εικόνα των ανθρώπων του αγωνιστικού τμήματος. Ούτε το ένα, σε ομαδικό επίπεδο, ούτε το άλλο σε ατομικό, γιατρεύονται πολύ εύκολα.

Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, που σήμερα πανηγυρίζει και πολύ καλά κάνει αρκεί να το κάνει στη σωστή του διάσταση, ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψεις από τέτοιες καταστάσεις. Οταν δηλαδή εσύ ο ίδιος έχεις επηρεάσει την επαγγελματική διαδρομή ανθρώπων. Ποδοσφαιρικά εννοούμε, αφήστε όλα τα υπόλοιπα, οικονομικά και διοικητικά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x